Sekcije

Planinci in pohodniki

Dragica Matosović | 031 468 709

Sekcija deluje že skoraj 20 let. Pohode organiziramo  po sredogorju, enkrat mesečno drugi torek v mesecu.Pohode organiziramo od meseca marca do meseca oktobra, z vlakom ali osebnimi avtomobili. Izleti v naravo nas navdušujejo z novimi spoznanji in prijetnimi doživetji.

Veselimo se novih planinskih izzivov, veselilo bi nas, da se nam pridružijo novi člani, da bomo skupaj odkrivali lepote narave.

Je pot navzgor, a ne gre stalno navzgor, iti moraš tudi navzdol!
Koliko krat sem že bil razočaran v dolini, v gorah še nikoli.

Stezno kegljanje

Moška ekipa
Ivan Rigler | 031 676 860

Ženska ekipa
Ksenija Duh | 040 337 901

V sekcijo steznega kegljanja sta vključeni ženska skupina, ki šteje 18 članic in moška skupina, ki šteje 19 članov. Kegljanje poteka na kegljišču Lokomotiva , Kurilniška ul. 6 Maribor (kolonija).
Treningi so ob sredah od 11:00 d0 14:00 ure za ženska in ob petkih od 10:00 do 13:00 ure za moške.
Člani obeh skupin so različne starosti in to od 60 pa vse do 90 in več let. Navkljub visoki starosti še kegljamo in tekmujemo. Starost ni pomembna, pomembna je rekreacija in predvsem druženje. Če imate veselje in željo, se nam lahko pridružite in z nami uživate ob sredah in petkih omenjenih urah.

Pridite, pridružite se nam na bo vam žal!

Kegljanje s kroglo na vrvici

Ženska ekipa
Marija Trdina | 040 366 249

Moška ekipa
Tone Novak | 051 213 491

Ribiška sekcija

Ferdo Mavrič | 041 639 606

Sekcija OSTRIŽ deluje že več kot 30 let. Aktivnosti izvajamo na ribniku VEGROS (Betnava 2), člani sekcije so obvezno tudi člani DU Mariboor – Tabor. Trenutno je včlanjenih v sekcijo OSTRIŽ 28 aktivnih članov.
Naše aktivnosti so: skrb za urejeno okolje, v ta namen organiziramo delovne akcije, skrb za čisto vodo v ribniku, kontroliramo kakovost vode in po potrebi ukrepamo, izvajamo rekreacijski in tekmovalni ribolov.
Sodelujemo tudi na drugih tekmovanjuh upokojencev: državno prvenstvo v ribolovu, liga druženja, letna srečanja z upokojenci iz DU Litije, medsekcijske tekme.

Vabimo nove člane, da se nam pridružijo, v kolikor sprejemajo naš način dela v sekciji. Pogoji za vpis  je članstvo v DU Maribor – Tabor, ter plačilo članarina RD Maribor in ribolovnice v ribiški sekciji. Poleg drobiža in krapov v našem ribniku plavajo še večje ribe: boleni, amurji, tolstolobiki, ščuke, kečige in somi. Člani ribiške sekcije lahko lovijo vsak dan.

Vsem ribiški pozdrav in DOBER PRIJEM !

Šahovska sekcija

Branko Vadlja | 031 813 580

Šahovska sekcija obstaja že približno 55 let. Člani sekcije tekmujemo v ligi posameznikov ZPPZDU Maribor (letno 12 turnirjev) in v ekipni ligi ZPPZDU Mribor (letno 10 turnirjev ). V ekipni ligi gleda na interes oziroma na termin igramo z dvema ali celo tremi ekipami. Udeležujemo se izbirnega tekmovanja za nastop na državnih igrah ZDUS-a, na katere smo se velikokrat tudi uvrstili in 6 x tudi osvojili 1. mesto, večkrat smo bili tudi drugi ali tretji. Prav tako imamo tudi v posamezni ligi naše igralce v samem vrhu. Posebej se člani srečamo nekaj krat na leto, saj veliko naših članov vključena v društvo “Prvi sosed” (Tržaška cesta ) kjer lahko za letno članarino 20, 00 € šahirajo vso leto od ponedeljka do sobote med 8:00 do 19:00 uro. 
Sekcija ima 20 članov našega društva.

Balinarska sekcija

Moška ekipa
Ivan Šertel | 02 2510 950

Ženska ekipa
Branka Radolič | 031 709 348

Balinarska sekcija ima moško in žensko ekipo. Tekmujemo v mariborski rekreacijski ligi, udeležujemo se tudi turnirjev med društvih. Vljudno vabimo zainteresirane člane našega društva, da se nam pridružijo in se seznanijo z balinanjem, upamo da kdo od nas izmed članov odloči in se nam pridruži.

Vsi člani dobrodošli.

Pikado sekcija

Kristina Fuks | 030 290 779

Sekcija deluje že 20 let. Treningi se izvajajo vsako sredo v popoldanskem času na lokaciji društva. Udeležujemo se tudi med društvenih tekmovanj, na katerih dosegamo lepe rezultate. Konec leta si priredimo družabna srečanja.

Vabimo vse člane in članice, da se nam pridružijo.

Namizni tenis

Marjeta Rudolf | 041 939 625

Sekcija deluje že 25 let. Treninge imamo vsak torek v Dvorani Tabor Maribor od 9:30 do 12:00 ure. Sekcija šteje 18 članov , tekmujemo na občinskih tekmovanjih v tednu Starejši za starejše,.
Poskrbimo tudi za družabna srečanja, kot so ob zaključku leta z božičnim praznovanjem, praznovanje okroglih obletnic članov sekcije, družabna srečanja.

Člani namiznoteniške sekcije.

Ženski pevski zbor

Tatjana Pfajfer Soršak 070 143 906

Ženski pevski zbor “Zlata jesen” ima v našem društvu že zelo dolgo tradicijo.
Trenutno šteje 14 pevk. Vodi ga zborovodkinja Mira Harnik. Seveda si želimo povečati število pevk, da bi lahko iz komornega zbora prerasli v pravi, veliki zbor. Od številčnosti sodelujočih je vsekakor odvisno tudi, kako zbor zveni. Zato vabimo vse, ki radi pojete in ste že kdajkoli peli v kakem zboru, da se nam pridružite. 
 Zbor nastopa na raznih internih dogodkih našega društva in na dogovorjenih koncertih v domovih upokojencev, oziroma na podlagi raznih povabil.

Vaje imamo v Ulici heroja Zidanška 13, Maribor vsako sredo od 16:00 do 17:30 ure.

Razen vaj in nastopov pa se včasih tudi radi sproščeno družimo, kaj dobrega pojemo, popijemo, predvsem pa veselo zapojemo.

Telovadna sekcija

Danica Cenčič,
Alenka Grainer

Telovadne vaje imamo 2 x na teden, ponedeljek in sredo od 18:00 do 19:00 ure v prostorih Mestna četrt Magdalena. Nastopamo ne, ker je to rekreacijska telovadba za starejše članice. Število članic niha in sicer med 12 in 20 telovadk. Družabna srečanja imamo, ko zaključimo sezono in se dobimo v kakšnem lokalu na zakuski, ter se nasmejimo in zabavamo.

Ročnodelska sekcija

Sovice
Marta Kodrič
| 02 331 421

Sovice pletemo, kvačkamo, vezemo, izdelujemo nakit, vizitke in ustvarjamo izdelke, ki so trenutno aktualni. Priredimo tudi razstave, same pa obiščemo tudi več razstav nam sorodnih društev po Sloveniji. Praznujemo osebne praznike, se veselimo ob pustu in odpravimo se tudi na kakšen izlet.

Želimo in vabimo tudi nove člane in članice.

Zeliščarska sekcija

Majda Cvetanovski | 031 450 702

Je ena izmed najstarejših sekcij v društvu. Članice se sestajajo ob ponedeljkih med 9:00 in 10:00 uro v društvenih prostorih, kjer si izmenjujejo izkušnje o nabiranju, pripravi, shranjevanju in uporabi zdravilnih zelišč. Vspodbudno je, da se tudi moški zanimajo za to vrsto znanja. Pomembno je, da zdravilna zelišča nabiramo vsako leto le za eno sezono.

Člani in članice našega društva prijazno vabljeni v našo sredino.

Literarni krožek

Erika Valentan | 040 660 863

Tehnična kultura

Viljem Šetar | 041 716 011

Program "Starejši za starejše"

Marinka Zorec | 041 472 431

V našem programu ni tekmovanj in treningov, program deluje na bazi prostovoljstva, smo “Program Starejši za starejše” naša aktivnost je obiskovanje starejših na domu, pogovor, druženje in posredovanje pomoči v kolikor ugotovimo, da je želja potrebe stranke. Dosežki in rezultati so v kriterijih, ki jih postavi ZDUS Ljubljana. Število obiskov in drugih aktivnosti letno opravimo okrog 500. Družabna srečanja so enkrat letno na nivoju Zgornjepodravske zveze. Sestanki prostovoljk so enkrat mesečno oziroma po dogovoru.
V kolikor želite postati prostovoljci in imate občutek za sočloveka , predvsem za starejše, želimo, da se nam pridružite, tako ženske kot moški. 

Filatelisti in drugi zbiratelji

mag. Bojan Bračič | 041 410 398
E-mail: bojan.bracic@triera.net

Redna srečanja so ob četrtkih, na njih izmenjujemo predmete zbiranja (znamke, pisma, razglednice, značke itd.) in različne z zbiranjem povezane informacije. Občasno pripravimo predavanja o različnih temah iz filatelije. Dvakrat letno pripravimo večji mednarodni srečanji. Občasno pripravlja društvo (sekcija) ne tekmovalne razstave, v preteklosti smo pripravili tudi večje mednarodne razstave (2006, 2012). Posamezni člani sekcije razstavljajo tudi drugje, na evropskih in svetovnih razstavah. V letu 2023 je gospod Boja Bračič na svetovni razstavi v Bangkoku z eksponatom Pštni žig PettanPtuj od 1819 – 1945 dosegel 83 točk – rang pozlačene medalje.

Enkrat letno, praviloma januarja pripravimo tombolo za člane in članice društva. Sekcija je imela v letu 2023 45 članov.

Izletniška sekcija

Zdenka Belina | 040 793 091

Sekcija skrbi za bolj pestro preživljanje časa naših članov.
 Organiziramo razne izlete, ki pa jih lahko izvedemo le, če se prijavi dovolj članov.
 Vsako leto organiziramo tudi razna letovanja za naše člane in sicer:
– 2 x na leto v hotelu Delfin v Izoli
– v Rabcu na Hrvaškem in
– v zdravišču v Fojnici – BIH.

Vsak mesec si želimo tudi družabnih srečanj ob plesni glasbi, vendar lahko tudi to organiziramo le z vašo pomočjo, to je, da se na taka srečanja prijavi dovolj članov.
O vseh teh aktivnostih naše člane sproti obveščamo z mesečnim Programom izletov in dejavnosti, ki ga po želji pošljemo na dom ali na oglasni deski društva, oziroma na naši spletni strani.

Veseli bomo tudi novih idej in želja, da razširimo ponudbo in zadovoljimo čim širši krog naših članov.

Likovna sekcija

Cvetka Vidmar | 040 243 135

LIKOVNA SEKCIJA, od leta 2000

Veliko let je že tega, ko sem pričela delovati v likovni sekciji tega društva, ko je bil takratni predsednik že pokojni Branko STAJNKO. V preteklih letih smo se z nekaterimi člani aktivno udeleževali slikarskih kolonij Zveze društev upokojencev Slovenije v hotelu DELFIN v Izoli ter priložnostno razstavljali.
Sama sem se že v tem začetnem obdobju slikarstva lotila zelo resno in zagnano, saj sem bila željna znanja vseh slikarskih tehnik. Ob različnih tečajih slikanja in drugih ročnodelskih veščin, sem se udeleževala slikarskih kolonij, ex-tempor idr. slikarskih izzivov ter ob tem skupaj z umetniki ali samostojno, veliko razstavljala. Likovna pedagoginja Zora Brenčič – Zalokar me je prva popeljala v svet umetnosti – z veliko mero estetike in likovnega znanja. Kasneje še Marijan Maznik, Jože Jurič, Ervin Kralj in mag. umet. Jasne Kozar, Akademska slikarka – pri njej sem opravila tudi tečaj abstraktnega slikanja. Redno spremljam vse novosti v svetu slikarstva, zato se vsako leto udeležim plačljivih delavnic v ARTU, da tako spoznam vse nove materiale (slikarske podlage, barve, čopiče, lopatke, teksturne paste,medije za efekte…) ter postopke dela.

Slikarstvo mi je bilo položeno v zibelko, moje veselje in poklic v tretjem življenskem obdobju. Slikam svoje avtorske motive, ki se mi zdijo nekaj posebnega, tudi moj Maribor. Imam veliko idej in domišljije, zato so slike razgibane, z različno tematiko in v vseh tehnikah: akvarel, pastel, gvaš, akril, olje… Ilustrirala sem okrog 30 knjig in tudi svojo prvo knjigo – avtorsko pravljico o miški Rozi. Z velikim veseljem izdelujem še različne voščilnice, darilne slike in nakit. Naslikam tudi panjske končnice policijskim čebelicam v Mariboru.

Na oglasni deski likovne sekcije društva redno objavljam likovne utrinke, tam najdete tudi vse kontaktne podatka. V okviru DU Maribor – Tabor, se pripravljamo na razpise Zgornjepodravske PZDU oz. Zveze društev upokojencev Slovenije. Vabljeni vsi, ki se ukvarjate z ljubiteljskim slikarstvom, si želite razstavljati ali pa potrebujete morda le nasvet o tehnikah in materialih.

Cvetka VIDMAR

Likovni_krožek